Er zijn verschillende manieren waarop mensen slapen, op hun rug, zij, buik of ergens daar tussenin. Verschillende houdingen hebben verschillende ondersteuning nodig. Het is belangrijk om de juiste bodem, matras en kussen uit te zoeken die bij jouw manier van slapen past.
Rugslaper
De grootste drukpunten voor rugslapers zijn de schouderbladen en de billen. Deze moeten voldoende ruimte krijgen in het matras. De onderrug heeft juist extra ondersteuning nodig. Daarom is het belangrijk dat het matras de juiste zonering (zones met verschillende eigenschappen) en densiteit (hardheid) heeft. Naast het matras speelt de bodem daarin een belangrijke rol. De meeste matrassen en bodems zijn geschikt voor mensen die op hun rug slapen. Wanneer een matras te hard of de bodem te stug is, dan dit rugklachten geven omdat de onderrug niet goed ondersteund wordt. Qua kussen kun je het beste kiezen voor een medium hard kussen. Volgens verschillende onderzoeken is de ondersteuning die je lichaam nodig heeft voor rug- en zijslapen nagenoeg gelijk, maar verschilt het vooral per persoon wat voor ondersteuning je nodig hebt.
Zijslaper
Voor een zijslaper is het belangrijk dat de heupen en schouders voldoende ruimte hebben. De taille moet goed ondersteund worden. Heup- en schouderklachten kunnen ontstaan wanneer er niet genoeg ruimte is, doordat er te veel druk ontstaat op deze punten. Een zachter matras in combinatie met de juiste bodem is vaak een betere keus. Er zijn slaaptesten om te bepalen welke ondersteuning jouw lichaam nodig heeft. Om ervoor te zorgen dat de ruimte onder je nek goed wordt opgevuld is het verstandig om een ergonomisch kussen te gebruiken. De hoogte van het kussen is afhankelijk van de breedte van de schouders, en hoe ver de schouders in het matras wegzakken. De ruimte die overblijft dient het kussen op te vullen, zodat je nekwervels in een rechte lijn liggen. Een ander matras kan hierdoor ook een ander hoofdkussen betekenen. Wanneer je lichaam de juiste ondersteuning krijgt is het op je zij slapen de beste slaaphouding.
Buikslaper
Er zijn twee verschillende soorten buikslapers. Verreweg het grootste gedeelte valt in slaap op zijn buik en draait in zijn slaap al snel om naar zijn zij of rug, een erg klein gedeelte slaapt het grootste deel van de nacht op zijn buik. Buikslapen kan zijn aangeleerd omdat je gewend bent op te harde bedden te slapen. Je lichaam is dan namelijk het meest vlak wanneer je op je buik of half op je buik/half op je zij ligt. Een te hard matras geeft veel druk op de heupen en op de schouders, waardoor op je rug of zij slapen dan niet comfortabel is. Over het algemeen is het slapen op je buik een slecht idee. Het is een slechte houding voor je rug en nek. Het beste is om een andere manier te gaan slapen. Een bodem en een matras uitzoeken waar je op je rug en zij goed op ligt kan helpen om je slaaphouding te veranderen. Ook een sleepmate kan je helpen om niet naar je buik te draaien. De reden dat mensen het fijner vinden om op hun buik in slaap te vallen heeft vaak een mentale oorzaak. Het voelt veiliger om met je buik ergens op te liggen. Soms kan het helpen, als je op je rug ligt, een kussen op je buik te leggen of een zwaardere deken te gebruiken om hetzelfde veilige gevoel te hebben. Voor de hardnekkige buikslaper is het advies om op een hard matras te gaan liggen, in combinatie met een plat en zacht kussen. Dit voorkomt dat je met je rug doorzakt.